• Kokemus Yli 40 vuoden kokemus!
  • Tuotteita Yli 25 000 tuotetta varastossa
  • Ennen klo 15 Tilaa verkkokaupasta ennen klo 15.00 - lähetys samana päivänä
  • Lue lisää Lue lisää meistä
Oikeanlaisen juotoslaitteen valinta
Julkaistu: 2022-11-16

Oikeanlaisen juotoslaitteen valinta

Onko juotosaseman tai kolvin hankinta edessä? Meinaako sormi mennä suuhun laajan valikoiman takia? Tässä tekstissä käydään läpi erilaisia asioita, joita tulee ottaa huomioon juotoslaitteiden hankinnassa.

Ihan ensimmäiseksi haluan huomauttaa, että kolvi on kemian laboratorioista löytyvä lasiastia, eli puhutaan siis mielummin juotoskolveista tai juottimista. Kolvi nimitystä toki käytetään puhekielessä paljon, mutta sitä käytetään enemmänkin kuluttajien keskuudessa.

Tuki


Tärkeimmät huomioon otettavat asiat
Juotoslaitteisiin kannattaa soveltaa samanlaista harkintaa kuin muihinkin sähkökäyttöisiin työkaluihin.

Tässä on kuitenkin lista tärkeimmistä asioista, jotka tulee ottaa huomioon, ja jotka käyn alempana tarkemmin lävitse:

  • Käyttötarkoitus
  • Hinta
  • Teho
  • Kärkivalikoima
  • Valmistaja & laitteen elinkaari

Ja lopuksi on luvassa vielä lyhyt yheenveto. Lähdetäänpä siis liikkeelle!

 

Käyttötarkoitus

Ennen kuin mennään syvemmälle laitteiden ominaisuuksiin ja huomioitaviin asioihin, tulee miettiä, että minkälaiseen käyttöön laite on tulossa.

Jos sinulla on esimerkiksi välitön tarve korjata murtunut liitos rikkoutuneesta laitteesta, tai esimerkiksi tinata yksi monisäikeinen kuparijohdin, mutta muuta käyttöä ei ole näköpiirissä, laitteeseen ei ehkä kannata panostaa tuhottomasti euroja.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos laitteesta maksaa lelun hinnan, sellaisen myös saa.

Jos päätyy ostamaan lelun, niin sillä ei todennäköisesti tule mitään vakavampaa harrastusta aloitettua, kun kokemukset juottamisesta ovat ärräpäillä siivitettyjä. Jos puolestaan juottelet jatkuvasti jotain työksesi tai harrastuksen nimissä, kannattaa laitteeseen panostaa hieman enemmän, jotta saat monikäyttöisen, laadukkaan ja pitkäikäisen työkalun itsellesi.

Tästä pääsemmekin näppärästi seuraavaan asiaan…

 

Hinta

Juotoslaitteiden hinnat vaihtelevat suuresti aina muutamasta eurosta yli 10 000€ asti.

Muutaman euron paikkeilla pyörivät yksinkertaiset kolvit, joissa ei ole välttämättä edes vaihdettavaa juotoskärkeä, ja 10 000€ tasolla ovat taas täydelliset ammattilaiskäyttöön tarkoitetut juotos-/korjausasema-kokonaisuudet, jotka sisältävät kaiken tarvittavan.

Mitä milläkin rahalla saa?

Muutaman euron tienoilla pyörivät kolvit sopivat juuri ja juuri yhden tai kahden juotosliitoksen tekemiseen joskus ja jouluna, mutta niille ei kannata sen suurempia odotuksia laittaa.

Näissä on monesti ”lämpötilansäädin”, jolla ei todellisuudessa ole mitään tekemistä lämpötilan kanssa, vaan sillä rajoitetaan vain suuntaa antavasti kärjen lämmitystehoa. Todellinen lämpötila voi siis poiketa halutusta jopa yli 100:lla celsiuksella.

Näissä halpis-malleissa juotoskärjen lämpenemiseen voi kulua jopa kymmenisen minuuttia, ja tämä on erittäin ongelmallista koska juotoksen aikana kärjestä lämpö siirtyy juotosliitokseen erittäin nopeasti. Eli, juotoksen alussa kärjen lämpötila voi olla hyvä, mutta hyvin nopeasti lämpötila voi laskea niin alhaiseksi, että juottamisesta ei tule yhtään mitään.

Jos siirrytään muutaman sadan euron hintatasolle, voidaan saada laite, jossa on oikea lämpötilaseuranta, ja joka reagoi nopeasti kärjen lämpötilamuutoksiin. Yleensä tämä lisäpanostus tuo myös ergonomiaa mukanaan, eli voimavirtakaapelin päässä roikkuvia mölkkypalikan kokoisia käsiosia ei juurikaan enää tule vastaan.

Sopiva hintataso

Jos mietitään itseään kunnioittavalle harrastajalle, tai säännölliseen ammattikäyttöön tulevaa tavanomaista juotosasemaa, pitäisin pohjahinnan jossain 300€ maastossa. Tässä hintaluokassa pyörivät laitteet ovat yleensä jo erittäin päteviä ja pitkäikäisiä valmistajasta riippumatta.

Jos pohjahintaa lähdetään pudottamaan, alkaa laitteisiin nopeasti tulemaan puutteita, jotka tekevät työskentelystä haastavampaa. Toki en väitä etteikö edullisemman hintatason laitteista löytyisi myös päteviä malleja.

 

Teho

Tehoa kannattaa pitää erityisesti silmällä laitteen valinnassa.

Korkea teho ei suinkaan tarkoita sitä, että laitteella päästään suuriin lämpötiloihin, vaan se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kärki lämpenee nopeammin. Jos korkeatehoiseen laitteeseen ynnätään tarkka lämpötilanseuranta, tulee juottamisesta lasten leikkiä.

Sopiva teho riippuu tietysti juotoskärkien koosta, mutta jos puhutaan ihan tavanomaisista juotoskärjistä, on n. 100W lähimaastossa oleva lämmitysteho kiitettävä. Jos taas siirrytään pienille SMD-komponenteille tarkoitettuihin erittäin pieniin juotoskärkiin, voi n. 10W tehokin olla riittävä erinomaiseen suorituskykyyn.

Teho ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa...

Vaikka teho itsessään kertoo laitteen suorituskyvystä jo jotain, niin tärkeämpää suoriutumisen kannalta on se että miten teho hyödynnetään.

Jos juotoskärjen lämmityselementti on kahvassa, voi kestää useita kymmeniä sekunteja saavuttaa haluttu lämpötila. Jos taas lämmityselementti on aivan juotoskärjen päässä, saadaan haluttu lämpötila yleensä aikaiseksi muutamassa sekunnissa.

Edistyksellisimmissä laitteissa lämmitysvastus sekä lämpötila-anturi ovat molemmat juotoskärjen ytimessä, ja tällä taataan todella nopea reagointi lämpötilanmuutoksiin -> juottaminen muuttuu todella vaivattomaksi.

Tällaiset kärjet ovat toki hinnakkaampia, eli laitteen käyttökulut saattavat nousta hieman pitkässä juoksussa, mutta niillä saavutettu helppokäyttöisyys on hintansa väärti varsinkin ammattikäytössä.

Ovatko ihmiset niin malttamattomia...?

Monet miettivät varmasti tässä kohtaa, että ei kenelläkään voi olla niin kova kiire, etteikö muutamaa kymmentä sekuntia malttaisi odottaa kolvin lämpenemistä.

Ei varmasti olekaan. Mutta oleellista siinä onkin se, että jos kärjen lämpenemiseen kuluu kymmeniä sekunteja, ja teet sillä vaikkapa 5 peräkkäistä juotosta, on kärjen lämpötila pudonnut useita kymmeniä celsius-asteita, ja juotosliitosten laatu voi heiketä melko lineaarisesti, kun asema ei pysy perässäsi.

Jos siis haluat hitaalla laitteella hyvää jälkeä peräkkäisissä juotoksissa, saat olla sen verran maltillinen, että pidät hieman taukoa joka ikisen juotosliitoksen jälkeen.

Juotoskärjet

Kärkivalikoima

Laitteen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota kärkivalikoimaan, joka laitteelle on tarjolla.

Ostaisitko porakoneen, jossa on täysin kustomoitu istukka, ja johon ei löydy kaikkia teriä, joita tarvitset?

Joihinkin juotoslaitteisiin voi olla saatavilla muutama erilainen juotoskärki, ja toisiin jopa yli 100 erilaista. Jos siis teet laidasta laitaan erilaisia juotostöitä niin varmista, että olet ostamassa laitetta, jolle on tarjolla riittävän laaja kärkivalikoima.

Valmistaja & laitteen elinkaari

Laitteen valmistajaan kannattaa kiinnittää huomiota, jos haluaa pitkäikäisen ja luotettavan laitteen.

Markkinoilla on tänä päivänä hyvin paljon pienempiä ja toinen toistaan epämääräisempiä laitevalmistajia. Jos siis haluat pitkäikäisen laitteen, oletettavasti valmistajan pitää olla sellainen, joka on varmuudella pystyssä edes takuun umpeutumiseen asti, ja tarjoaa kattavasti varaosia kaikkiin laitteisiinsa vielä vuosia itse laitteen valmistamisen loputtua.

Tunnetun valmistajan laadukas laite voi kestää jatkuvassa käytössä jopa yli 20 vuotta. Toki käsiosaa ja juotoskärkiä joutuu vaihtamaan uusiin silloin tällöin käyttöasteesta riippuen.

 

Yhteenveto

Mieti minkälaiseen käyttöön laite on tulossa. Käytätkö sitä kerran vuodessa, vai esimerkiksi monta kertaa viikossa?

Arvioi, että paljonko laitteeseen kannattaa panostaa rahallisesti, kun otetaan huomioon laitteen käyttötarkoitus.

Selvitä eri vaihtoehtojen tehot, juotoskärjen lämmitystapa sekä lämpenemisnopeus.

Varmista, että kiikarissa olevalle laitteelle on saatavilla riittävän laaja valikoima erilaisia juotoskärkiä, jotta se pystyy palvelemaan sinua mahdollisimman hyvin.

Jos haluat pitkäikäisen työkalun itsellesi, tutustu laitteen valmistajaan hieman, ja selvitä mahdollisten varaosien saatavuus.

Lisäksi, laitteiden jälleenmyyjiltä kannattaa tiedustella mahdollisuutta laitteen testaamiseen ennen ostopäätöstä!


Katso tuotteet

Teknisiä neuvoja
Rami NurmiRami Nurmi

Tuotepäällikkö

040 3412 327

Sähköposti

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme vastaa kysymyksiin ja etsii ratkaisut ongelmiin. Heille voit jättää myös tilauksesi.

0207 499 499

Sähköposti

Chatti