• Kokemus Yli 35 vuoden kokemus!
  • Tuotteita Yli 25 000 tuotetta varastossa
  • Ennen klo 15 Tilaa verkkokaupasta ennen klo 15.00 - lähetys samana päivänä
  • Lue lisää Lue lisää meistä

Käsinjuotosopas

Juottimen käsiosa

Juotosasemien erot

Juotosasemissa on todella suuria eroja eri valmistajien välillä esimerkiksi tehon, kärjen lämpenemisnopeuden, lämpötilastabiiliuden ja säädettävien parametrien osalta, vaikka päällepäin ne näyttävätkin samankaltaisilta. Myös kärjen lämmitys- ja lämpötilan mittausmetodeissa on eroavaisuuksia.

Edullisimmissa juotosasemissa kärjen lämpötila-anturi sekä lämmityselementti ovat käsiosan sisällä, josta lämpö johtuu eteenpäin juotoskärjelle. Tässä tapauksessa on erittäin ongelmallista pitää juotoslämpötila stabiilina tai ylläpitää asetettu lämpötila, kun kontrolloidaan paikkaa, joka on kaukana oleellisimmasta sijainnista, eli aivan juotososan kärjestä. Laadukkaissa ammattikäyttöön tarkoitetuissa juotosasemissa lämmityselementti ja lämpötila-anturi ovat integroituna juotoskärjen sisälle, aivan juotososan kärkeen. Tämä toki nostaa juotoskärkien hankintakustannuksia huomattavasti edellä mainittuihin verrattuna, mutta sillä saavutettu hyöty on hintansa väärti.

Tutustu juotosasemiimme

Juotoskärjet

Juotoskärkiä on saatavilla valmistajasta riippuen todella paljon eri kokoisia ja muotoisia, ja erilaisilla ominaisuuksilla. Juotoskärki tulee valita aina kohteeseen soveltuvaksi, ja nyrkkisääntönä on hyvä pitää mielessä, että käytetään kärkeä, jolla saadaan suurin mahdollinen kontaktipinta-ala juotettavaan alueeseen.

Juotoskärjen lämpötila lyijyttömillä juotostinoilla on suositeltavaa pitää 350-370°C:ssa, mutta myös hieman alhaisemmat lämpötilat ovat mahdollisia, jos juotosasema reagoi kuormaan nopeasti ja pystyy ylläpitämään asetetun lämpötilan stabiilina.

Juotostinan valinta 

Juotostinan valinnassa tulee ottaa huomioon sen sisältämän juoksutteen tyyppi, ja tietysti myöskin metalliseos sekä paksuus. Jos piirikorttia ei ole tarkoitus pestä juotostyön jälkeen, tulee käyttää tinalankaa, jonka sisältämä juoksute on No-Clean tyyppistä. Seoksen suhteen tulee ottaa huomioon mahdollinen lyijypitoisuus, sillä lyijyn käyttö on tänä päivänä sallittua vain muutamissa erityiskohteissa. Myös hopeapitoisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Juotostinan sisältämä hopea laskee juotteen sulamislämpöä, sekä juotettaessa komponentteja, joissa liitoskohdat on hopeoitu, se estää hopeapinnoitteen irtoamisen ja sekoittumisen juotteeseen. Hopeapitoisuus nostaa tinalangan hintaa huomattavasti, mutta vastapainona se maksimoi juotosliitosten luotettavuuden. Lue lisää tinalankojen ominaisuuksista tinalankaoppaastamme.

Tutustu tinalankavalikoimaamme

Juottaminen

Yleiset ohjeistukset

  • Käytä suojakäsineitä aina kun käsittelet tinalankoja
  • Valitse juotoskärki kohteeseen soveltuvaksi
  • Älä käytä samoja kärkiä lyijyllisiin ja lyijyttömiin juotoksiin
  • Pidä juotoskärki aina puhtaana. Huom! Kun käytät puhdistussientä kärjen puhdistamiseen, sieni ei saa missään nimessä olla läpimärkä. Liiallinen kosteus voi hajottaa juotoskärjen. Kastele sieni ensin veden alla, ja purista sen jälkeen kaikki ylimääräinen vesi pois. Veden tarkoitus on vain pehmentää sientä, ja estää sen palaminen. Messinki- tai teräsvillaakin voi käyttää puhdistamiseen, mutta kostea sieni on oikein käytettynä huomattavasti hellempi juotoskärjelle
  • Kun lopetat juottamisen, lisää juotoskärkeen hieman tinaa juotospinnoille. Tämä ehkäisee kärjen hapettumista ja palamista silloin kun se ei ole käytössä, ja pidentää näin ollen juotoskärkien käyttöikää. Jos käytössäsi on juotosasema, joka laskee kärjen lämpötilan huomattavasti alemmaksi heti kun juotostyökalu asetetaan telineeseen [esim. JBC:n juotosasema], ei tämä toimenpide ole välttämätön
  • Käytä juotettaessa aina soveltuvaa kohdepoistolaitteistoa. Voit lukea juotoskäryistä ja työturvallisuudesta lisää täältä
  • Suojalasien käyttö on suositeltavaa juoksuteroiskeiden varalta 

Juotosprosessi

  • Lisää pieni määrä fluxia juotettavalle pinnalle. Huomioi, että fluxia ei saa lisätä liikaa, jotta fluxi ei pala tummaksi ja juotettava alue pysyy kirkkaana.
  • Tuo tinalanka ja juotoskärki tehtävän juotosliitoksen läheisyyteen
  • Aseta juotoskärki kontaktiin juotosalueen kanssa, mutta älä käytä voimaa. Juotoskärki sekä juotettava alue ovat suhteellisen joustamattomia, eli huomattavan voiman lisääminen ei lisää kontaktipinta-alaa/paranna lämmön johtavuutta, vaan sillä pystyy ainoastaan rikkomaan komponentteja ja juotosvälineitä
  • Odota että juotettavat pinnat saavuttavat juotoslämpötilan (kts. seuraava kohta)
  • Syötä juotetta liitosalueille (älä ikinä suoraan jotoskärkeen!). Näin varmistetaan, että juotosalue on saavuttanut tarvittavan lämpötilan. Jos juotosliitoksessa on suurta lämpökuormaa vaativia pädejä tai komponentteja, on hyvä aloittaa juotteen lisääminen kyseisestä osiosta. Näin varmistetaan, että kriittisin osa on oikeassa lämpötilassa laadukkaan juotosliitoksen aikaansaamiseksi
  • Lopeta juotostinan lisääminen, kun sitä on riittävästi
  • Pidä juotoskärkeä pieni hetki juotosliitoksessa sen jälkeen, kun juotostinan syöttäminen on lopetettu, jotta koko juotosliitoksen lämpötila kerkeää tasaantua
  • Nosta juotoskärki pois liitoksesta komponentin jalkaa pitkin

Visuaalinen tarkastus

Visuaalisella tarkastuksella pystytään melko hyvällä varmuudella sanoa, onko juotosliitos onnistunut.

Juotteen tulee olla vettynyt sulavasti ja tasaisesti juotettaville pinnoille. Jos juotteessa on havaittavissa paakkuja, tai vettymisessä yli 90-asteen kulmia, kielii se siitä, että juotettavien pintojen lämpötila on ollut vajavainen, tai vaihtoehtoisesti juotettavat pinnat niin likaisia, että käytettävä juoksute ei ole pystynyt hoitamaan tehtäväänsä.

Juotosliitosten laatuvaatimuksiin voit tutustua tarkemmin Institute of Printed Circuits:in IPC-A-610 standardista.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme vastaa kysymyksiin ja etsii ratkaisut ongelmiin. Heille voit jättää myös tilauksesi.

0207 499 499

Sähköposti

Chatti