Vaaratekijät juotostöissä
Julkaistu: 2022-11-21

Vaaratekijät juotostöissä

Mitä vaaratilanteita ja työtapaturmia juotostyössä voi sattua? Tässä tekstissä käydään läpi erilaisia asioita juotostyöhön liittyen, jotka tulee ottaa huomioon juotostyön tekemisessä, työsuojelussa sekä työhön opastamisessa.

Tuki

Sisältö

  • Juotoskäryt
  • Lyijylle altistuminen
  • Palovammat
  • Silmävammat
  • Työergonomia
  • Tulipaloriski

Juotoskäryt

Juotoskäryt sisältävät useita erilaisia haitallisia, ja jopa myrkyllisiä aineita, mutta niiden vaaroja monesti kuitenkin vähätellään. Juotoskäryt voivat pahimmassa tapauksessa laukaista jopa ammattiastman, eli niiden kanssa ei kannata leikkiä.

Juotoskäryt ovat tunnetusti vaaraa aiheuttava tekijä, joten työturvallisuuslaki edellyttää että työnantajaosapuoli huolehtii vaaran poistamisesta. Tämä hoituu käytännössä kohdepoiston avulla.

Voit lukea juotoskäryjen haitoista lisää täältä!

Huom! työpisteellä pörräävä laitetuuletin, joka levittää käryt ympäri tuotantotilaa ei ole kohdepoisto!

Tästä tulikin mieleen hauska tapaus elävästä elämästä:
Yrityksessä oli testattu uudenlaista tinalankaa valmistuskäyttöön, mutta tuotannon tekijät olivat tyrmänneet vaihdon heti kättelyssä, koska...

... Kyseisen juotosmateriaalin höyryt haisivat oudolle!

Ei siis ole merkitystä, että miten mikäkin materiaali toimii, vaan sillä on, että kun altistetaan oma terveys vaaraan, sen pitää olla miellyttävä kokemus!

Noh, leikki leikkinä. Mennäänpäs eteenpäin.

 

Lyijylle altistuminen

Lyijylle altistuminen on tänä päivänä harvinaisempaa, koska lyijyllisten juotteiden käyttö on vähentynyt merkittävästi viimeisen 10 vuoden aikana. Harrastajapiireissä ja joissain tuotantolaitoksissa lyijyllisten juotosmateriaalien käyttö voi olla kuitenkin arkipäivää.

Jos sinulla on käytössäsi lyijypitoisia juotteita, tulee niiden kanssa noudattaa erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta!

Lyijy on myrkyllistä, ja jos saat sitä kehoosi, se tulee olemaan kiusanasi pitkän aikaa.

Voit tutustua lyijyn aiheuttamiin vaaroihin tarkemmin täältä!

 

Palovammat

Tämä on varmastikin päivänselvää, että kun ollaan tekemisissä vajaan 400 Celsiusasteen lämpötilojen kanssa, on riski palovammoille olemassa.

Juotostyössä syntyvät palovammat ovat pääsääntöisesti melko pieniä kuuman osan koosta johtuen, mutta ne voivat olla harmillisen yleisiä.

Vaikkei näistä palovammoista yleensä joudu lähtemään lääkärin vastaanotolle, ne silti katkaisevat työnteon määrittelemättömäksi ajaksi, ja tästä muodostuu jonkinlainen kustannus työnantajalle työn tuottavuuden alenemisen muodossa.

Suurempiakin palovammoja voi tulla eteen satunnaisesti, ja ne johtuvat suurella todennäköisyydellä mm. siitä, että juotoskärkeä on lähdetty irroittamaan kuumana, ja käsineessä oleva muovi on sulanut ihoon kiinni, ja tästä johtuen ihon altistuminen suurelle lämpötilalle on pidentynyt.

 

Silmävammat

Juotostyössä voi syntyä myös silmävammoja.

Juottamisessa käytettävissä tinalangoissa on sisällä yksi tai useampi juoksutekanava, ja kuumennettaessa se voi synnyttää pieniä roiskahduksia juotosliitoksen tekemisen aikana.

Tällaisen roiskahduksen mukana silmään voi päätyä tulikuuman juoksutteen lisäksi myös sulaa juotetta, ja nämä molemmat voivat vahingoittaa silmän pintaa. Tämä korostuu erityisesti hyvin suurta tarkkuutta vaativissa juotoksissa, kun naama tuodaan automaattisesti hyvin lähelle juotosliitosta, jotta nähdään mitä ollaan tekemässä.

 

Työergonomia

Juotostyö on yleensä erittäin staattista työtä ja hartiajumit, selkäkivut ynnä muut ovat monessa paikassa arkipäivää.

Huonosta työergonomiasta seuraa yleensä väistämättä sairaslomapäiviä, jotka tulevat työnantajalle kalliiksi. Sijoittaminen työergonomiaan voi siis maksaa itsensä takaisin hyvinkin nopeasti.

Juotospisteelle kannattaa aina hankkia vähintään korkeussäädettävä työpöytä (mieluiten sekä seisoma-, että istumatyöhön soveltuva), sekä säädettävä työtuoli.

Jos työn alla on säännöllisesti suurikokoisia piirilevyjä, kannattaa myös harkita liikuteltavien kämmentukien lisäämistä työpisteelle. Näin saadaan lähestulkoon kaikki staattinen rasitus käsivarsilta ja hartioilta poistettua.

Hyvin pienien komponenttien kanssa työskennellessä kannattaa avuksi hankkia myös jonkinlainen mikroskooppi, jotta työskentelyasento voidaan pitää optimaalisena eikä kasvoja tarvitse laskea työpöydän tasolle senttien päähän tehtävästä liitoksesta.

 

Tulipaloriski

Tämäkin on varmaan melko itsestäänselvä riski juotostyössä.

Tulipaloa harvemmin pääsee syttymään itse juotostyön aikana, vaan riski liittyy enemmänkin siihen jos juotoslaite unohdetaan, tai jätetään tarkoituksenmukaisesti päälle kun työpisteeltä poistutaan.

Jos työkalutelineen lähellä sattuu olemaan jotain helposti syttyvää materiaalia, on riski tulipalolle olemassa. Tähän kun lisätään vielä se, että juotospisteellä on myös lähestulkoon aina helposti syttyviä kemikaaleja, on kaikki eväät nopeasti leviävälle tulipalolle kasassa.

Joissakin nykyaikaisissa ammattikäyttöön tarkoitetuissa juotosasemissa juotoskärjen lämpötila lasketaan välittömästi alemmaksi kun juotostyökalun käyttö lopetetaan, ja laitteet saattavat myös sammuttaa itsensä kokonaan jos laite on ollut tarpeeksi pitkään "tyhjäkäynnillä".

Työergonomia

Juotostyö on yleensä erittäin staattista työtä, ja hartiajumit, selkäkivut ynnä muut ovat monessa paikassa arkipäivää.

Huonosta työergonomiasta seuraa yleensä väistämättä sairaslomapäiviä, jotka tulevat työnantajalle kalliiksi. Sijoittaminen työergonomiaan voi siis maksaa itsensä takaisin hyvinkin nopeasti.

Juotospisteelle kannattaa aina hankkia vähintään korkeussäädettävä työpöytä (mieluiten sekä seisoma-, että istumatyöhön soveltuva), sekä säädettävä työtuoli.

Jos työn alla on säännöllisesti suurikokoisia piirilevyjä, kannattaa myös harkita liikuteltavien kämmentukien lisäämistä työpisteelle. Näin saadaan lähestulkoon kaikki staattinen rasitus käsivarsilta ja hartioilta poistettua.

Hyvin pienien komponenttien kanssa työskennellessä kannattaa avuksi hankkia myös jonkinlainen mikroskooppi, jotta työskentelyasento voidaan pitää optimaalisena, eikä kasvoja tarvitse laskea työpöydän tasolle senttien päähän tehtävästä liitoksesta.

Teknisiä neuvoja
Rami NurmiRami Nurmi

Tuotepäällikkö

+358403412327 040 3412 327

Sähköposti Sähköposti

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme vastaa kysymyksiin ja etsii ratkaisut ongelmiin. Heille voit jättää myös tilauksesi.

phone 0207 499 499

Sähköposti Sähköposti

comments Chatti