Minkä takia lyijyllisistä juotosmateriaaleista halutaan luopua kokonaisuudessaan? Mikä lyijystä tekee vaarallista? Tässä tekstissä käydään läpi erilaisia altistumisskenaarioita, itse aineen vaarallisuutta sekä riskienhallintatoimenpiteitä.
Tuki
Lyijyllisten tuotteiden käyttö on tänä päivänä Suomessa jo erittäin rajallista, mutta niitä on edelleen käytössä muutamissa erityissovelluksissa, ja tietysti harrastajien keskuudessa.
Puhdas lyijy, sekä kaikki sen yhdisteet ovat myrkyllisiä, ja osa myöskin syöpää aiheuttavia.
Jos lyijyä päätyy ihmiskehoon, se viettää ensin yleensä pitkän tovin verenkierrossa (poistumisen puoliintumisaika n. 1kk [Lähde: TTL]), josta se siirtyy mm. luustoon, jossa se pysyy useamman vuosikymmennen ajan (poistumisen puoliintumisaika n. 20 vuotta [Lähde: TTL]).
Lyijy on siis myrkyllistä, eikä se lähde kropasta kovin nopeasti. Mitä se tekee sillä välin kun se viihtyy kehossasi?
Lyijy voi aiheuttaa mm:
Lyijylle altistuminen elektroniikan valmistuksessa ja korjauksessa tapahtuu yleensä ruoansulatuskanavan kautta, mutta altistuminen on myös mahdollista hengitysteiden kautta.
Jos käsinjuotoksessa käytetään lyijyllistä tinalankaa, siirtyy sitä pieniä määriä käsiin tai käsineisiin yleensä jo langan käsittelyn yhteydessä.
Juotoksen aikana voi syntyä myös pieniä juoteroiskeita, jotka päätyvät työpisteen ja työpisteellä olevien tavaroiden pinnoille.
Jos juotoskärjen puhdistuksessa käytetään esimerkiksi messinkivillaa, voi tässäkin työvaiheessa pieniä tinaroiskeita päätyä työpisteelle ja sen lähialueille. Roiskeet voivat olla niin pieniä että niitä ei pysty havaitsemaan paljaalla silmällä, eli ne voivat muodostaa ns. lyijypitoista metallipölyä.
Aaltojuotoskoneita käyttäessä on suurimmat altistumisriskit silloin kun käsitellään juotosmateriaaleja, tai kun aaltojuotoskoneelle suoritetaan säännöllisiä puhdistustoimenpiteitä.
Juotospastan käytössäkin on mahdollista altistua lyijylle, sillä se tarttuu hyvin lähestulkoon kaikkiin pintoihin, ja leviää tahmeutensa ansiosta todella helposti paikasta toiseen.
Monesti pastapurkkeja availlaan ja suljetaan moneen otteeseen, ja pastapurkin ulkopinnalla voi olla helposti havaittavissa pastajäämiä.
Jos altistut pastan kautta lyijylle, altistut todennäköisesti samalla kertaa myös pastan sisältämälle juoksutteelle, joka ei sekään ole mikään terveystuote.
Alla on listattuna muutamia erilaisia toimintatapoja, joita kannattaa noudattaa tuotantotiloissa ja työpisteillä joissa on lyijypitoisia juotosmateriaaleja käytössä.
Rami Nurmi