Lyijyllisten juotosmateriaalien vaarat
Julkaistu: 2022-11-17

Lyijyllisten juotosmateriaalien vaarat

Minkä takia lyijyllisistä juotosmateriaaleista halutaan luopua kokonaisuudessaan? Mikä lyijystä tekee vaarallista? Tässä tekstissä käydään läpi erilaisia altistumisskenaarioita, itse aineen vaarallisuutta sekä riskienhallintatoimenpiteitä.

Tuki

Lyijyllisten tuotteiden käyttö on tänä päivänä Suomessa jo erittäin rajallista, mutta niitä on edelleen käytössä muutamissa erityissovelluksissa, ja tietysti harrastajien keskuudessa.

Sisältö

  • Lyijyn vaarallisuus
  • Altistuminen --> käsinjuotos, aaltojuotos, reflow-juotos
  • Riskienhallinta

Lyijyn vaarallisuus

Puhdas lyijy, sekä kaikki sen yhdisteet ovat myrkyllisiä, ja osa myöskin syöpää aiheuttavia.

Jos lyijyä päätyy ihmiskehoon, se viettää ensin yleensä pitkän tovin verenkierrossa (poistumisen puoliintumisaika n. 1kk [Lähde: TTL]), josta se siirtyy mm. luustoon, jossa se pysyy useamman vuosikymmennen ajan (poistumisen puoliintumisaika n. 20 vuotta [Lähde: TTL]).

Mitä lyijy aiheuttaa ihmiskehossa?

Lyijy on siis myrkyllistä, eikä se lähde kropasta kovin nopeasti. Mitä se tekee sillä välin kun se viihtyy kehossasi?

Lyijy voi aiheuttaa mm:

  • Syöpää
  • Hedelmällisyyden alenemista
  • Verenkiertoelimistön vaurioita
  • Maksan vaurioita
  • Hermostovaurioita
  • Oppimisvaikeuksia
  • Lihasten ja nivelten kipeytymistä

 

Altistuminen

Lyijylle altistuminen elektroniikan valmistuksessa ja korjauksessa tapahtuu yleensä ruoansulatuskanavan kautta, mutta altistuminen on myös mahdollista hengitysteiden kautta.

Käsinjuotos

Jos käsinjuotoksessa käytetään lyijyllistä tinalankaa, siirtyy sitä pieniä määriä käsiin tai käsineisiin yleensä jo langan käsittelyn yhteydessä.

Juotoksen aikana voi syntyä myös pieniä juoteroiskeita, jotka päätyvät työpisteen ja työpisteellä olevien tavaroiden pinnoille.

Jos juotoskärjen puhdistuksessa käytetään esimerkiksi messinkivillaa, voi tässäkin työvaiheessa pieniä tinaroiskeita päätyä työpisteelle ja sen lähialueille. Roiskeet voivat olla niin pieniä että niitä ei pysty havaitsemaan paljaalla silmällä, eli ne voivat muodostaa ns. lyijypitoista metallipölyä.

Aaltojuotos

Aaltojuotoskoneita käyttäessä on suurimmat altistumisriskit silloin kun käsitellään juotosmateriaaleja, tai kun aaltojuotoskoneelle suoritetaan säännöllisiä puhdistustoimenpiteitä.

Pastajuotos (Reflow-juotos)

Juotospastan käytössäkin on mahdollista altistua lyijylle, sillä se tarttuu hyvin lähestulkoon kaikkiin pintoihin, ja leviää tahmeutensa ansiosta todella helposti paikasta toiseen.

Monesti pastapurkkeja availlaan ja suljetaan moneen otteeseen, ja pastapurkin ulkopinnalla voi olla helposti havaittavissa pastajäämiä.

Jos altistut pastan kautta lyijylle, altistut todennäköisesti samalla kertaa myös pastan sisältämälle juoksutteelle, joka ei sekään ole mikään terveystuote.

 

Riskienhallinta

Alla on listattuna muutamia erilaisia toimintatapoja, joita kannattaa noudattaa tuotantotiloissa ja työpisteillä joissa on lyijypitoisia juotosmateriaaleja käytössä.

  • Käytä suojakäsineitä aina kun käsittelet lyijypitoisia tuotteita, tai työskentelet pisteellä / koneella jossa on riski altistumiselle.
    Suojakäsineet kannattaa olla esim. nitriiliset, joista mahdollinen hienojakoinen pöly ei pääse lävitse.

  • Käytä soveltuvaa pitkähihaista työtakkia, ja pese se säännöllisesti.
    Takin hihat ovat oikein hyviä kuljettamaan lyijypölyä paikasta toiseen, esimerkiksi työpisteeltä ruokailutilan pöydälle.

  • Riisu käsineet ja takki välittömästi kun olet lopettanut työskentelyn työpisteessä jossa on lyijyä käytössä.
    Näin ehkäiset lyijyn kulkeutumista työpisteeltä muualle.

  • Älä kosketa kasvojasi jos käsissäsi saattaa olla jäämiä lyijystä.

  • Pese kädet aina ennen ruokailua, tupakointia, nuuskaamista yms. vaikka olisit käyttänyt käsineitä, ja ne olisivat ehjät.
    Työvaatetusta riisuessa on mahdollista että käsiisi kulkeutuu pieniä määriä lyijyjäämiä, joten kannattaa pelata varman päälle.

  • Pyyhi juotospisteen pinnat päivittäin kostealla liinalla.
    Älä missään nimessä käytä paineilmaa pintojen puhdistamiseen. Tuotantotiloissa joissa on lyijyä käytössä, kannattaa muutenkin noudattaa tarkempaa ja tiheämpää siivouskäytäntöä.
Teknisiä neuvoja
Rami NurmiRami Nurmi

Tuotepäällikkö

+358403412327 040 3412 327

Sähköposti Sähköposti

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme vastaa kysymyksiin ja etsii ratkaisut ongelmiin. Heille voit jättää myös tilauksesi.

phone 0207 499 499

Sähköposti Sähköposti

comments Chatti