Laserskanneri ratkaisukokonaisuus
Julkaistu: 2018-05-25

Optimaalinen turvaratkaisu lisää kustannustehokkuutta

Kuopiolainen EID Tech Oy valmisti Sinituotteelle lavausrobottisolun, joka pystyy lastaamaan kompaktissa tilassa 18 eri tuotetta samanaikaisesti. OEM:n toimittama turvakomponenttiratkaisu on keskeinen osa uutta automaatiojärjestelmää.

Siivoustuotteita valmistavan Sinituotteen tehtaalla Kokemäellä lavausrobotti lastaa tuotepaketteja lavoille. Lastattavana on yhtä aikaa useampia teippauskoneelta tulevia tuotteita, jotka robotti tunnistaa viivakoodista ja vie oikealle lavalle. Robotin toimintaa seuraa EID Techin toimitusjohtaja Jari Helminen, joka on paikalla tarkistamassa, että laite toimii juuri niin kuin sen pitääkin. 
− Noin 200 laatikkoa menee tästä läpi tunnissa. Laatikon massa ja lavojen määrä vaikuttavat vauhtiin: mitä vähemmän lavoja ja kevyemmät laatikot, sitä nopeampaa lavaus on, Helminen sanoo.

Sinituote valmistaa siivoustuotteita, Kungs autonhoitotuotteita ja savustuspusseja. Tehtaalla on ruiskupuristamo, jossa valmistetaan kaikki tuotteiden muoviosat. Oma harjastusosasto tekee harjastuksen. Tuotannosta valmistuu useita erilaisia tuotteita samaan aikaan.

Asiakascase
Uudessa lavausrobottisolussa on 18 lavauspaikkaa eli sillä pystytään lastaamaan samanaikaisesti 18 eri tuotetta. Tyhjiä lavoja menee sisään yhtä väylää pitkin ja jokaisen lavauspaikan kohdalle voidaan avata väylä, josta lavat otetaan niiden täyttyessä yksi kerrallaan ulos. Väyliä valvovat turvalaserskannerit, jotka huolehtivat, että työntekijät eivät pääse robotin toiminta-alueelle sen ollessa toiminnassa.
− Jos väylää lähestyy ihminen, robotti pysähtyy. Kun joku lavoista tulee täyteen, skanneriin tehdään alueen muutos, otetaan lava ulos ja sen jälkeen suljetaan turva-alue uudestaan, Helminen selventää.
 

Uudenlainen ratkaisu

Kun järjestelmään mietittiin tehokasta, EU-koneturvallisuusmääräykset täyttävää menetelmää, millä robotin työalue voidaan eristää, päädyttiin OEM:n toimittamaan turvaratkaisuun. Se pitää sisällään neljä Hokuyon turvalaserskanneria ja Arionin turva-aidat. Turvaskannerit valittiin niiden monipuolisuuden takia, sanoo Helminen. 
− Vaikka robotin työskentelyalue näyttää yhdeltä alueelta, siinä valvotaan kymmentä eri aluetta, ja turvaskanneri mahdollistaa sen. Tähän asti on pärjätty valoverhoilla, ovilukoilla ja kaksikäsikäytöillä, mutta tämän järjestelmän toteuttaminen valoverhoilla olisi ollut käytännössä mahdotonta, sillä aukko täytyy tehdä tapauksesta riippuen eri kohtaan, eikä tiedetä tuleeko lava ulos sieltä mistä sen pitää vai käveleekö ihminen sen vierestä sisään. 

 

EID Tech Oy:n toimitusjohtaja Jari Helminen: 

− Hyvä, että tulee uusia, fiksuja turvalaitteita. Perinteiset turvalaitteet ovat usein kömpelöitä toteuttaa ja käyttää. 

Laserskannerit tilaajat
Laserskannerit henkilöt

Ratkaisu on myös kustannustehokas

− Ratkaisun hinta-laatusuhde on aivan erinomainen. Valoverhoratkaisuna iso osa laitteen hinnasta olisi muodostunut turvalaitteista, sillä verhoja olisi pitänyt olla kymmenen kappaletta, joka olisi jo työmääränäkin ollut tolkuton.
 
OEM on ollut EID Techin yhteistyökumppani ja yksi sen päähankintakanavista sähkö- ja turvatuotteissa jo vuosikymmenen alusta lähtien. Kun lavausrobottisolun
suunnittelu käynnistyi viime keväänä, OEM oli luonteva valinta kumppaniksi.
− Meillä on pitkä asiakassuhde konenäköjärjestelmien osissa. Esimerkiksi täällä Sinituotteella käytetään OEM:n toimittamia kameroita. Tekninen osaaminen ja tuotetuki ovat OEM:llä hyvät, ja saamme vastaukset kysymyksiimme nopeasti, Helminen sanoo.

- Kävimme läpi eri vaihtoehtoja turvaratkaisun toteuttamiseen. Hokuyon turvalaserskannerit olivat tähän kustannustehokkain ja toimivin ratkaisu. Ne ovat myös pieniä kooltaan ja helppo ohjelmoida, sanovat OEM:n myynti-insinööri Ronie Schildt ja tuotepäällikkö Tony Tarr.

 

Turvalaserskanneri nopeuttaa 

Lavausrobottisolu toimitettiin Sinituotteelle marraskuussa. Ennen sitä EID Tech kokosi solun omiin tiloihinsa ja koeajoi sen siellä. Sinituotteen tuotantojohtaja Jukka Heiska on tyytyväinen lopputulokseen. − Kaikki on toiminut sujuvasti. 
Teemme melkein kaikki koneet itse, ja mitä turvallisuuteen tulee, suojaamme niitä ehkä vähän ylikin. Kun ostamme jotain valmiina, sen on oltava vähintään yhtä turvallinen. Käytännössä tätä olisi ollut mahdotonta toteuttaa järkevästi muulla tavalla. Turvalaserskannerit
myös nopeuttavat toimintaa, sillä aiemmin  on pitänyt ensin avata ovet ja sähkölukot ennen kuin pääsee robotin toiminta-alueelle. 
 
Uuden lavaussolun käyttöönotto on ilouutinen myös yrityksen työntekijöille.
− Laatikoiden nostelu on ergonomisesti kyseenalaista: toistuvaa ja fyysisesti rasittavaa työtä. Nyt ihmiset pääsevät tekemään mielekkäämpiä tehtäviä, Heiska sanoo.


Teksti: Sari Lommerse
Kuvat: Mika Okko

Laserskannerit ryhmakuva
Vasemmalta OEM:n tuotepäällikkö Tony Tarr ja tekninen myyjä Ronie Schildt sekä Sinituotteen tuotantojohtaja Jukka Heiska ja EID Tech OY:n Toimitusjohtaja Jari Helminen.

lisätiedot

Tony Tarr
Tony Tarr
Tuotepäällikkö
040 3412 435 040 3412 435
tony.tarr@oem.fi Sähköposti
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme vastaa kysymyksiin ja etsii ratkaisut ongelmiin. Heille voit jättää myös tilauksesi.

phone 0207 499 499

Sähköposti Sähköposti

comments Chatti