Sähkölaitoksen modernisointi WIKA-säätimillä
Julkaistu: 2023-04-14

Sähkölaitoksen modernisointi

Joulukuussa 2022 Tampereelle valmistui uusi voimalaitosyksikkö Naistenlahti 3, joka korvasi vanhan yksikön. Laajassa ja mielenkiintoisessa projektissa oli mukana Ubitec Oy, joka intrumentoi uuden järjestelmän laitokseen. Myös OEM oli tiiviisti mukana projektissa, joka vaati syvää tietämystä tuotteista.

Asiakascase

Suuri kokonaisuus

Ubitec aloitti syksyllä 2021 projektin yhdessä Naistenlahden sähkölaitoksen kanssa, jossa sähkölaitokseen rakennettiin uusi kattilalaitos Naistenlahti 3 (NLS3). NLS3 korvasi yli 40 vuotta vanhan Naistenlahti 2 -voimalaitosyksikön. ”Meidän tehtävänämme oli instrumentoida kaukolämmön ja sähköntuotannon yhteisten alueiden prosesseja eli toteuttaa ns. BOP (Balance Of Plant) -instrumentointi.” kertoo Leo Nokelainen, Ubitecin toimitusjohtaja (kuvassa oikealla).

Suurena haasteena tässä projektissa oli vanha sähkölaitos, jossa kolmasosa koko laitoksesta uusittiin täysin. Loput olivat vanhaa laitteistoa, minkä vuoksi haasteita tuli alkuperäisen ja uuden kaluston yhteensovittamisessa. Kokonaisuus oli hyvin laaja ja jonka kartoittaminen etukäteen oli lähes mahdotonta, mikä vaati Ubitecilta uudenlaista lähestymistapaa. Tässä kohtaa OEM astui kuvioon mukaan ja oli mukana instrumenttien valinnassa, niiden toimittajana, sekä toimi yhteyshenkilönä valmistaja WIKAan.

OEM ja Ubitecilla on taustalla jo muutama yhteinen projekti, mutta ensimmäinen kosketus tapahtui lokakuussa 2020, kun Sitek Palvelu Oy, jonka asiakas Ubitec oli, liittyi osaksi OEM:ään. Oli siis luontevaa jatkaa yhteistyötä ja tuotevalikoiman laajentuessa myös uudenlaisten projektien toteuttaminen yhdessä tuli mahdolliseksi. 

 
Ubitec Naistenlahti3
Ubitec Naistenlahti3

Kustomoidut instrumentit WIKA:lta

Eri ikäisten laitteiden tuominen yhteen järjestelmään vaati sopivanlaisia instrumentteja, jotka täytyi määrittää tapauskohtaisesti. Tämä tarkoitti sitä, että suoraan hyllystä löytyviä tuotteita ei ollut, vaan jokainen anturi piti räätälöidä. OEM ehdotti valmistajaksi Saksalaista WIKAa. ”WIKAn tuotteet ovat laadukkaita ja hyvien kokemusten perusteella oli järkevää lähteä tarjoamaan juuri WIKAa”, toteaa projektissa mukana ollut OEM:n tekninen myyjä Lauri Kiviperä (kuvassa vasemmalla). ”WIKA oli myös sitoutunut tähän projektiin, joka vaati ohjelmiston teknistä tukea.”

Kiviperä valikoi WIKAn antureista sopivimmat ja niiden asetuksia räätälöitiin Ubitecille sopiviksi OEM:n teknisellä osastolla. Tämän jälkeen anturit toimitettiin OEM:ltä Ubitecille asennusvalmiina. Asennusvaiheessa tuli odotetusti ongelmia ja antureihin piti muutoksia vielä tässä vaiheessa, mutta WIKAn ohjelmistoilla tarvittavat muutokset saatiin nopeasti tehtyä, minkä ansiosta työ ei seisahtunut. Nokelainen kehuu erityisesti WIKAn ohjelmistoa anturien ohjelmoimisessa, ”Pystyttiin WIKAn ohjelmiston kanssa tekemään tarvittavat muutokset kentällä. WIKAn ohjelmistossa oli hyvää, että siinä pääsi tosi syvälle parametreihin kiinni. Muutoksia pystyi tekemään niin paljon kuin tarvitsi ja ohjelmaa oli selkeä käyttää.”Turbiini pyörii jälleen

Muutamasta mutkasta huolimatta projekti saatiin onnistuneesti loppuun ja uusi voimalaitosyksikkö on toiminnassa. Isona tekijänä projektin onnistumisessa oli tiivis yhteydenpito. Tuotteiden räätälöinti ja kaikkien tarvittavien dokumenttien toimittaminen oli ensiarvoisen tärkeää, etenkin jatkohuollon kannalta. ”Prosessimittalaitteet ovat kaikki IO-testattuja ja turbiini pyörii eli projekti onnistui hyvin. Totta kai oli erilaisia haasteita matkan varrella, mutta ei mitään ylitsepääsemätöntä eikä ratkaisematonta.” Nokelainen summaa projektin jälkeen.  Myös Kiviperä on erittäin tyytyväinen projektin lopputulokseen, “Projektin dokumentoinnin ja hallinnan kanssa oli aluksi hankaluuksia, mutta hyvällä yhteydenpidolla nämäkin ongelmat saatiin ratkaistua”.

Vastaavia projekteja myös tulevaisuudessa?

Onnistuneesta projektista inspiroituneena Ubitec hakee vastaavanlaisia projekteja myös tulevaisuudessa. Uusi osaaminen avaa Ubitecille ovia uudenlaisiin ja erikoisosaamista vaativiin projekteihin. ”Konsepti toteuttaa suurempia, tämän kaltaisia kokonaisuuksia on kyllä kiinnostava.”, Nokelainen toteaa, ”Toimittaja- ja kumppanuussuhteita rakennetaan juuri siksi, jotta tämän kaltaiset projektit ovat mahdollisia”. Tätä mieltä on myös Kiviperä, ”Meidän tavoitteenamme on olla paras mahdollinen kumppani teollisuuskomponenttien alalla, niin Ubitecin, kuin muidenkin kanssa. Haluamme olla toiminnan tukena ja ratkaisemassa eteen tulevia haasteita. Se että teemme hieman lisätyötä asiakkaan onnistumisen eteen kuuluu toimintaamme.”
 
Ubitec Naistenlahti3

Tässä projektissa käytetyt tuotteet:

Teknisiä neuvoja
Lauri KiviperäLauri Kiviperä

Tekninen myynti

+358403412355 040 3412 355

Sähköposti Sähköposti

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme vastaa kysymyksiin ja etsii ratkaisut ongelmiin. Heille voit jättää myös tilauksesi.

phone 0207 499 499

Sähköposti Sähköposti

comments Chatti