Tinaimunauhan käyttö
Julkaistu: 2022-11-11

Tinaimunauhan käyttö

Tässä tekstissä käydään läpi tinaimunauhan olemusta ja käyttöä. Tinaimunauha (eng. Solder Wick / De-Solder Wick) tunnetaan myös nimellä tinaimusukka.

Tuki

Sisältö

  • Mitä tinaimunauha on
  • Miten sitä käytetään
  • Muuta

Mitä tinaimunauha on?

Tinaimunauha on kuparista punottua nauhaa, jota käytetään juotteen poistoon elektroniikan korjaustöissä, kuten komponenttien irrottamisessa ja juotesiltojen poistamisessa. Niitä on saatavilla useilla eri leveyksillä, sekä useilla erilaisilla juoksutteilla, tai jopa ilman juoksutetta.

Tinaimusukan kanssa tulee aina käyttää juoksutetta, jotta oikeanlainen toiminta on mahdollista. Jos siis käytössäsi on juoksutevapaa tinaimunauha, on erillisen juoksutteen hankkiminen lähestulkoon pakollista.

Juoksute helpottaa juotteen imeytymistä nauhaan, sekä samalla se puhdistaa pinnat, joilta juotetta poistetaan. Tämän lisäksi juoksute suojaa itse tuotetta hapettumiselta, johon puhdas kupari on hyvin taipuvainen.

Kokovaihtoehtoja löytyy aina alle yhden millimetrin levyisestä yli viiteen millimetriin asti. Imunauhat ovat yleensä kelalla, joiden pituudet vaihtelevat 1.5 metristä aina 30 metriin.

Monet suosivat nimenomaan lyhyempiä 1,5m tai 3,0m keloja, sillä niiden kanssa on helppo työskennellä. Pienillä keloilla voit pitää itse kelaa kädessäsi, jolloin et aiheuta palovammoja itsellesi. Pidempien kelojen kanssa joudut yleensä pitämään itse kuparista kiinni, ja sehän tunnetusti johtaa oikein kivasti lämpöä.

Jos vertaillaan erilaisia tinanpoistomenetelmiä kuten nauhaa, manuaalista imuria tai sähkökäyttöistä imuria, niin tinaimunauha tuo esiin parhaat puolensa sellaisissa kohteissa, joissa tinaa ei ole huomattavan suuria määriä, ja joissa juotettavat pinnat halutaan saada mahdollisimman puhtaaksi. Jos tinamäärät ovat suuria, kannattaa käyttää mekaanista tai sähkötoimista imuria.

MITEN TINAIMUNAUHAA KÄYTETÄÄN?

Tinaimunauhan käyttö
Tinaimunauhan käyttö on erittäin yksinkertaista. Nauha laitetaan siihen liitokseen kiinni, josta tinat halutaan pois, jonka jälkeen kuuma juotoskärki painetaan kiinni nauhaan liitoksen kohdalta.

Lämpö aktivoi nauhassa olevan juoksutteen, ja kupari johtaa lämmön todella nopeasti juotosliitokseen. Sulaessaan juote imeytyy nauhan sisään silmän räpäyksessä. Imeytyminen perustuu samaan kapillaari-ilmiöön, joka on havaittavissa esimerkiksi talouspaperin ja veden kanssa.

Kun kaikki tina on imeytynyt nauhan sisään, kannattaa juotoskärkeä ja nauhaa liu'uttaa hieman juotosalueelta sivuun, ja samalla nostaa ylöspäin. Näin vältetään tinaimunauhan tarttuminen juotosliitokseen.

Muuta

Tinaimusukilla voi olla huomattavia eroja valmistajasta riippuen. Äkkiseltään voisi ajatella, että se nyt on vain kuparipunosta, jossa on vähän fluksia, eli samaa tavaraa ihan sama mistä ostaa.

Mutta, laadussa voi silti olla eroja. Tinaimusukan toiminnan kannalta on erityisen tärkeää, että kupari itsessään on puhdasta. Jos kupariin on päässyt epäpuhtauksia jo valmistusvaiheessa, vaikuttaa se suoraan tuotteen toimintaan. Tietysti myös huono fluksaus tai/ja pakkaus voi aiheuttaa sen että imunauha on valmiiksi hapettunut ennen kuin saat sitä edes käytöösi.

Jos työskentelet pääsääntöisesti SMD-komponenttien kanssa, on n. 1,5mm levyinen nauha varmasti erittäin yleispätevä. Suuremmille komponenteille jokin 2,5 - 3,0mm maastossa oleva voi olla optimaalinen.

Tässä kannattaa myös muistaa se, että jos satunnaisesti tarvitset pienempää imusukkaa, voidaan isompaa sukkaa leikata viistoon esim. sivuleikkureilla, jolloin saadaan kapea / terävä imusukka tarkkoihin töihin. Kannattaa siis kokeilla muutamia eri tuotteita, jotta löytää itselleen parhaan mahdollisen vaihtoehdon.

KATSO TUOTteEt

Teknisiä neuvoja
Rami NurmiRami Nurmi

Tuotepäällikkö

+358403412327 040 3412 327

Sähköposti Sähköposti

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme vastaa kysymyksiin ja etsii ratkaisut ongelmiin. Heille voit jättää myös tilauksesi.

phone 0207 499 499

Sähköposti Sähköposti

comments Chatti