• Kokemus Yli 40 vuoden kokemus!
  • Tuotteita Yli 25 000 tuotetta varastossa
  • Ennen klo 15 Tilaa verkkokaupasta ennen klo 15.00 - lähetys samana päivänä
  • Lue lisää Lue lisää meistä
Yleisimmät virheet juotoksessa
Julkaistu: 2022-11-09

Yleisimmät virheet juotoksessa

Tässä tekstissä listataan yleisimpiä virheitä, mitä kolvatessa tapahtuu sekä keltanokille että ammattilaisille. Ammattilaisille toki virheitä sattuu vähemmän, mutta tärkeintä on se, että mahdolliset virheet tunnistetaan, ja ne korjataan. Se loppujen lopuksi tekee tässä hommassa ammattilaisesta nimensä arvoisen.

Tuki

Sisältö

  • Kylmäjuotos
  • Häiriintynyt liitos
  • Liian vähän juotetta
  • Liikaa juotetta
  • Juotesillat
  • Pitkät komponenttien jalat

Kylmäjuotos

Kylmäjuotoksella tarkoitetaan juotosliitosta, jossa ei ole tapahtunut riittävää vettymistä, eli juote ei ole tarttunut kaikkiin juotettaviin pintoihin kunnolla.

Liitoksen jääminen kylmäksi voi johtua todellisuudessa useista erilaisista asioista, mutta yleisin aiheuttaja on liian alhainen lämpötila, josta nimikin juontaa juurensa. Huomautuksena kuitenkin vielä, että liian alhaisella lämpötilalla tarkoitan juotettavien pintojen ja juotteen lämpötilaa. En juotoskärjen.

Liitos voi olla joko täysin irti, jolloin sähköinen kontakti saattaa syntyä jos komponenttia liikuttelee, tai vaihtoehtoisesti juote on saattanut tarttua hyvin pieneltä alueelta toiseen liitettävään alueeseen, jolloin liitos on erittäin hauras.

Kylmäjuotokset voivat olla joskus erittäin hankalia tunnistaa ilman tarkempaa liitoksen tarkastelua. Niille on kuitenki monesti tunnusomaista paakkumainen tai karkea olemus, mutta joskus ne näyttävät pikaisesti katsottuna täysin hyviltä.

Voi siis olla, että juote on vettynyt kauniisti esimerkiksi juotospädille ja lähtenyt nousemaan komponenttia pitkin ylös, mutta syystä tai toisesta vettyminen on jäänyt kuitenkin vajanaiseksi. Tällöin liitos voi näyttää sivuprofiilista hyvältä, mutta ylhäältäpäin katsottuna juotteen ja komponentin kontaktipinnan välissä on havaittavissa pienen pientä irtonaisuutta.

Voi myös olla, että juote on vettynyt siististi komponentin pinnalle, ja laskeutunut juotospädille hienosti, mutta ei ole kuitenkaan tarttunut juotospädiin. Tässä tapauksessa liitos voi näyttää ylhäältä katsottuna erinomaiselta, mutta sivuprofiilista on havaittavissa pientä rakoilua.

Kylmäjuotosten korjaaminen onnistuu yleensä helposti lämmittämällä juotosliitos uudestaan, kunnolla.

Ehkäisevä toimenpide

Pidä juotettavat pinnat erittäin puhtaina, ja lämmitä koko juotosliitos aina kunnolla. Anna juotosliitoksen myös jäähtyä rauhassa, äläkä altista sitä esimerkiksi tärinälle jäähtymisen aikana.

 

Häiriintynyt liitos

En tiedä onko tälle mitään vakiintunutta termiä suomen kielessä, joten päätin että ”Disturbed joint” kääntyy suoraan häiriintyneeksi liitokseksi.

Häiriintynyt liitos sekoitetaan todella usein kylmäjuotokseen, koska se voi näyttää visuaalisesti hyvin pitkälti samanlaiselta kuin kylmäjuotos, vaikka juurisyy sille on aivan toinen. Sitä myös monesti kutsutaan kylmäksi, mutta koska juurisyy on eri, uskon että on viisasta pitää ne erillään.

Häiriintyneellä liitoksella tarkoitetaan juotosliitosta, joka nimensä mukaan on häiriintynyt jäähtymisvaiheessa. Häiriintymisen yleisin syy on juotosliitoksessa tapahtuva liikehdintä jäähtymisen aikana, eli komponenttia on tönäisty, tai piirilevy on tärähtänyt ennen kuin juote on kovettunut kunnolla. Tämän seurauksena liitoksen rakenteeseen tulee muutosta, joka tekee liitoksesta alttiin rikkoutumiselle.

Kylmäjuotoksessa ongelmakohta on siis pääsääntöisesti aivan liitettävien pintojen pinnassa, mutta tässä tapauksessa pinnat voivat olla kunnossa, ja heikko kohta on itse juotteessa, pintojen välissä.

Häiriintyneet liitokset korjataan samalla tavalla kuin kylmäjuotokset, eli lämmittämällä liitos uudestaan.

Ehkäisevä toimenpide

Anna liitoksen jäähtyä rauhassa. ÄLÄ HÄIRITSE!

Häiriintyneitä liitoksia syntyy varsinkin silloin helposti, kun komponenttia tai piirilevyä joudutaan tukemaan juotoksen aikana esimerkiksi kädellä. Toki jos omaat kirurgin kädet niin et ole tähän ongelmaan ehkä törmännyt. Suositeltavaa siis on, että komponentti ja piirilevy on aseteltu niin, että ne pysyvät paikoillaan itsestään. Näin vältyt tältä virheeltä erittäin suurella todennäköisyydellä.

 

Liian vähän tinaa

Juotosliitos, jossa on liian vähän tinaa, voi pikaisesti vilkaistuna näyttää ihan OK:lta, ja se ajaa asiansa sähkön johtavuuden suhteen. Se ei kuitenkaan välttämättä ole kovinkaan kestävä, ja voi murtua esimerkiksi kevyen tärinän takia.

Tällaisen liitoksen huomaa yleensä, kun katsoo juotosliitosta piirilevyn pinnan suuntaisesti. Juotteen tulisi nousta nätisti piirilevyn juotospädiltä ylös komponentin jalkaa pitkin jotakuinkin 45-asteen kulmassa. Jos juotetta on liian vähän, ei tällaista nousua ole välttämättä havaittavissa nimeksikään.

Korjaaminen tapahtuu lämmittämällä juotosliitos uudelleen ja lisäämällä tinaa.

Ehkäisevä toimenpide

Keskity liitoksen tekemiseen, ja tarkkaile tinan määrään samalla kun syötät sitä.

 

Aivan liikaa tinaa

Jos juotosliitoksen olemus on erittäin pallomainen, on siihen todennäköisesti päässyt liikaa juotetta. Juotosliitoksessa ei saisi esiintyä yli 90-asteen kulmia, mutta jos tinasta muodostuu pallo, on piirilevyn ja tinapallon välissä tällainen kielletty kulma.

Pallomaisissa liitoksissa on se ongelma, että päällepäin ei voida varmuudella sanoa onko juote vettynyt kunnolla juotettaville pinnoille, eli onko juotosliitos kestävä. Liitos voi siis olla erittäin hyvä, tai todella huono.

Ylimääräistä juotetta saattaa pystyä poistamaan pelkällä juotoskärjellä, mutta jotta vältetään ylimääräiset lämmittelyt ja estetään komponenttien tuhoaminen, on suositeltavaa käyttää tinaimusukkaa tai tinaimuria, jotta ylimääräiset juotteet saadaan kertaheitolla pois.

Ehkäisevä toimenpide

Jälleen kerran, keskity liitoksen tekemiseen ja tarkkaile tinan määrään samalla kun syötät sitä.

 

Sillat

Silloilla tarkoitetaan sitä, kun juote muodostaa kahden tai useamman lähekkäin olevan johtavan pinnan välille tarkoituksettoman kontaktin. Sillat ovat pääsääntöisesti seurausta siitä, että liitoksissa on turhan paljon tinaa, ja liian suurella kolvin kärjellä hutiloidessa onnistutaan toisen liitoksen juote venyttämään toiselle liitosalueelle asti.

Siltoja voi toki syntyä myös esimerkiksi tinaroiskeista, tai jos juotoskärjelle on jäänyt ylimääräistä juotetta ja se onnistutaan tiputtamaan piirilevylle. 

Sillat pystytään pääsääntöisesti poistamaan kolvin kärjellä, mutta jos on selkeästi havaittavissa, että juotosliitoksissa on huomattavasti ylimääräistä juotetta, on kannattavaa kaivaa tinaimusukka tai tinaimuri esiin.

Ehkäisevä toimenpide

Käytä oikeankokoista juotoskärkeä, ja pyri pitämään juotteen määrä liitoksissa kohtuullisena. Älä myöskään heiluttele juotinta piirilevyn yläpuolella, jos siitä roikkuu vesipisaran kokoinen nokare juotetta.

 

Liian pitkät komponenttien jalat

Liian pitkät komponentin jalat aiheuttavat monesti oikosulkuriskejä.

Kun komponentteja juotetaan, on jalat kiva pitää täysimittaisena, jolloin ne voidaan taivuttaa niin että komponentit pysyvät paikoillaan juotostyön aikana.

Joskus kuitenkin voi käydä niin että epähuomiossa jonkin komponentin jalka jää turhan pitkäksi, jolloin pienen iskun tai muun vastaavan takia komponentin jalka vääntyy ja osuu johonkin toiseen johtavaan alueeseen piirilevyllä, ja synnyttää näin ollen suuren oikosulkuriskin.

Muista siis aina lyhentää jaloista ylimääräiset pois juottamisen jälkeen. Jalka kannattaa katkaista aivan juotosliitoksen yläpuolelta, eli sen kohdan yläpuolelta mihin juote on noussut.


Teknisiä neuvoja
Rami NurmiRami Nurmi

Tuotepäällikkö

040 3412 327

Sähköposti

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme vastaa kysymyksiin ja etsii ratkaisut ongelmiin. Heille voit jättää myös tilauksesi.

0207 499 499

Sähköposti

Chatti