Hyvän juotosliitoksen tekeminen
Julkaistu: 2022-11-14

Hyvän juotosliitoksen tekeminen

Monet juottajan uransa alkuvaiheessa olevat henkilöt varmasti taistelevat epäonnistuneiden juotosliitosten kanssa ja välillä saattaa tuntua, että juottaminen vaatii jotain taikuutta, jotta siinä voi onnistua. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa! Onnistuneen juotosliitoksen tekemisessä on oikeastaan 6 avainasiaa, ja kun otat ne kunnolla haltuun, onnistut lähestulkoon aina.

Tuki

No, mitkä ne 6 asiaa sitten ovat?

  • Puhtaus
  • Lämpötila
  • Oikeanlainen juotoskärki
  • Tinan syöttäminen oikeaan paikkaan
  • Aika
  • Mielentila

 

Ei varmaan näytä kovin mahdottomalta listalta. Avaan alempana jokaista kohtaa enemmän, jotta saat paremman käsityksen siitä, että mitä mikäkin tarkoittaa käytännössä.
Nämä 6 asiaa ovat sellaisia, jotka tulevat ammattilaisilla selkärangasta, eikä niitä tarvitse sen enempää ajatella. Voin luvata, että jos otat näistä oppia, alkaa juotosliitokset pian onnistumaan vaikka vasemmalla kädellä.

Terveisin, vasenkätinen juottaja.


Puhtaus

Tämä on sellainen asia, mitä ei voi ikinä painottaa liikaa, ja mistä voisi kirjoittaa vaikka romaanin verran tekstiä, mutta pyrin pitämään tämän lyhyehkönä ja selkeänä. Jotta juotosliitos onnistuu aina helposti, täytyy kaikkien pintojen olla niin puhtaita kuin mahdollista. Tässä vielä pinnat eriteltynä:

  • Juotoskärki
  • Tinalanka
  • Juotettava pinta 1
  • Juotettava pinta 2

Mitä tarkoittaa puhdas?

Jos pinnoilla on esimerkiksi rasvaa sormistasi, pölyä, tai muuta epäpuhtautta, se vaikuttaa suoraan pinnan juotettavuuteen (tinan leviämiseen / vettymiseen).

Jos juotat kupariosia, kuten johtimia, ja niiden pinnat ovat alkaneet tummumaan (hapettumaan), edes maailman paras juottaja ei saisi siihen tinaa tarttumaan puhdistamatta sitä ensin.

Jos juotoskärki on tummunut eikä siinä ole kirkasta tinapintaa, on aivan turha yrittää saada tinaa pysymään siinä. Tämän lisäksi nämä tummuneet kohdat johtavat huonosti lämpöä, eli hankaloittavat juotettavien pintojen lämmitystä.

Toimintatavat, joista pitää kiinni:

  • Käsittele tinalankaa ja komponentteja aina hanskat kädessä.
    Näin et kuljeta rasvaa sormistasi juotosliitokseen.

  • Säilytä tinalankarulla ja komponentit paikassa, jossa ne eivät altistu turhanpäiväisille epäpuhtauksille
    Älä esimerkiksi säilytä niitä autotallin lipaston laatikossa öljyisten rättien seassa.

  • Jos joudut juottamaan hapettuneita (tummuneita) osia kuten kosteudelle altistuneita kuparijohtimia, puhdista pinta ensin kunnolla.
    Puhdistuksen voi hoitaa karhealla metallivillalla tai vastaavalla, ja lopuksi, pyyhi liitoskohta puhtaaksi liinalla (ei sormilla, koska sormista irtoaa rasvaa).

  • Jos juotettavilla pinnoilla on epäpuhtauksia, käytä esim. rättiä ja isopropanolia puhdistamiseen.
    Edelleen sama tarina... ei sormilla.

  • Pidä juottimen kärki aina puhtaana.
    Kostutettu(ei läpimärkä) sieni on hellin vaihtoehto kärjelle. Myös messinkivilla on varteenotettava vaihtoehto. Jos edellämainituilla et saa kärkeen kiiltävää pintaa aikaiseksi, on käytettävä kärjen tinaajaa (Tip Tinner). Älä missään nimessä puhdista kärkeä hiomapaperilla tai millään vastaavalla!

    Voisi helposti kuvitella että juotoskärki on vain pieni kiinteä metallinpala, mutta näin ei todennäköisesti ole. Uudemmissa kärjissä juotoskärjen ydin on kuparia, ja kupari on päällystetty ohuella rautakerroksella. Rautakerroksen päällä on tämän lisäksi vielä kerros tinaa / kromia. Jos siis käytät puhdistamiseen hiomapaperia, voit oikeastaan nakata kärjen roskakoriin välittömästi.
  • Älä koskaan puhalla juotosliitoksia jäähdyttääksesi niitä nopeammin.
    Puhaltaessa, kyseiselle tai viereisille juotosalueille saattaa päätyä epäpuhtauksia suustasi, tai muualta ympäristöstä. Tämä on toki tärkeä muistaa myös laatu-mielessä, sillä juotosliitosten pitää antaa jäähtyä rauhassa. Kovempi puhallus kesken jäähtymisen saattaa tehdä muutoksia liitoksen rakenteeseen, ja heikentää sitä.

 

Lämpötila

Oikea lämpötila on varmastikin tärkein elementti koko juotosprosessissa, vaikkei se yksin takaakkaan onnistumista.

Liian alhaisella lämpötilalla saat aikaan kylmiä juotosliitoksia ja kirosanoja, ja liian korkealla lämpötilalla voit hajoittaa kaiken.

Juotoskärjen lämpötila on hyvä pitää n. 350 Celsiuksen tienoilla tavanomaisissa liitoksissa, jotta hommat sujuvat mallikkaasti. Monesti kuulee sanottavan että lähempänä, tai jopa yli 400 on parempi lyijyttömillä tinalangoilla, mutta alhaisempikin riittää.

Lämpötilan kanssa täytyy ottaa huomioon se, että vaikka kärki olisi sopivan lämpöinen, se ei riitä, jos lämpöä ei saada johdettua tehokkaasti juotosliitokseen. Monesti tätä lähdetään korjaamaan sillä että lämmöt käännetään kaakkoon, ja sitten kun lämmön siirtymiselle onkin otollinen paikka, ihmetellään kun johtimista sulaa eristeet ja juotospädit irtoilevat piirilevyltä alta aikayksikön.

Huomionarvoista on myös se, että jos leikitään halvoilla muutaman kympin juottimilla missä on "lämpötilan säätö", ei todennäköisesti olla lähimaillakaan säädettyä lämpötilaa. Jos siis vain mahdollista, panosta asemaan joka mittaa kärjen lämpötilaa, ja säätää kärjen tehoa sen mukaan.

Jos tuntuu, että kärjen lämpötila on liian alhainen, varmista ensin, että:

  • Juotoskärjessäsi on näkyvissä kiiltävä tinapinta
  • Alue, johon yrität lämpöä siirtää, on puhdas
  • Käytössäsi on oikeanmallinen juotoskärki kyseiselle pinnanmuodolle

Jos kaikki edelliset kohdat täsmäävät, voit sitten alkaa kokeilemaan suurempia lämpötiloja.

 

Oikeanlainen juotoskärki

Vääränlaisella juotoskärjellä teet elämästäsi hankalaa. Juotoskärki tulee valita aina niin, että saat sillä maksimaalisen pinta-alan juotettaviin pintoihin. Kosketuksen pinta-alalla on erittäin suuri merkitys lämmön siirtymisen kannalta, eli koko juotoksen onnistumisen kannalta.

Jos siis juotat esimerkiksi johtimia(pyöreitä osia), on pyöreän muotoinen kärki viimeinen vaihtoehto. Talttamallisella kärjellä saat helposti moninkertaisen pinta-alan kosketuksiin johtimen kanssa, eli lämmittäminen helpottuu.

Juotoskärki väärin
Juotoskärki oikein

Kontaktipintaa voidaan helposti suurentaa lisäämällä juotoskärkeen pieni määrä tinaa.

Liitoksissa, joihin tinaa syötetään paljon, ei ole niin tarkkaa vaikka kärjessäsi olisi enemmänkin tinaa lämmitysapuna. Pienissä liitoksissa suuremmat määrät ovat ongelmallisia, sillä siinä kohtaa kun syötät uutta tinaa liitokseen, kärjessä oleva vanha tina todennäköisesti valahtaa myös liitokseen, jolloin liitos nopeasti lainehtii tinamäärästä.

 

Tinan syöttäminen oikeaan paikkaan

Yksi yleisimmistä virheistä mitä aloittelijat tekevät, on tinan syöttäminen väärään paikkaan.

Mikä se väärä paikka sitten on...? Juotoskärki!

Nopeasti voi ajatella että "hei, tämä tina pitää saada sulamaan, niin tökkäämpä sitä tuohon kuumaan kohtaan niin päästään eteenpäin!". Ei tehdä näin... Ja alla muutama syy miksi.

Ensimmäinen syy:

Juotostöissä käytettävä tinalanka ei ole pelkkää metallia. Tinalangassa on nimittäin yksi tai useampi kanava sisällä, jotka ovat täynnä juoksutetta.
Juoksute on kemikaali, joka poistaa hapettumia metalleista, alentaa sulan tinan pintajännitystä ja paljon muuta. Se on siis se aines, joka tekee juottamisesta helppoa!

Ja mikä ongelma siinä sitten on, jos sitä tökkää suoraan juotoskärkeen? Juoksute aktivoituu lämmöstä, ja menettää nopeasti toimintakykynsä liikaa lämmitettäessä. Jos siis työnnät sen suoraan juotoskärkeen, juoksute aktivoituu kärjessä ja menettää tehonsa nopeasti, eikä se pääse hoitamaan tehtäväänsä juotettavalle alueelle.

Toinen syy:

Juotettaessa on tärkeää, että juotettavat pinnat ovat niin kuumia että ne pystyvät sulattamaan tinan. Muuten minkäänlainen liitos ei ole mahdollinen.

Lopputulema:

Mikset työntäisi tinaa suoraan juotettavalle alueelle? Tällöin saat varmistuksen, että pinta on tarpeeksi kuuma sulattaakseen tinan, ja sen lisäksi tinan sisällä oleva juoksute puhdistaa juotettavat pinnat ja varmistaa, että tekemisesi on helppoa!

 

Aika

Kiinnitä huomiota aikaan, jota käytät juotosliitoksen lämmitykseen. Liian pitkällä lämmitysajalla saatat rikkoa komponentteja ja liian lyhyellä ajalla saat aikaan huonoja liitoksia.

Pidä tinalankaa kädessäsi niin, että pystyt helposti syöttämään tarvittavan määrän lankaa liitokseen suhteellisen nopeasti. Jos joudut työntämään tinaa senttitolkulla, liitoksen tekemiseen kuluva kokonaisaika kasvaa merkittävästi. Tässä tapauksessa sinulla on todennäköisesti liian ohutta lankaa käytössäsi.

Älä nosta juotoskärkeä ja tinalankaa samanaikaisesti liitoksesta pois. Lopeta ensin tinan syöttö, ja odota sen jälkeen pieni hetki (ehkä 1 sekunti), ja nosta sitten vasta kärki pois liitoksesta suhteellisen ripeästi.

Jos olet täysin uusi juotoshommissa, muista antaa myös itsellesi aikaa! Kukaan ei ole seppä syntyessään. Älä siis turhaudu jos ensimmäiset liitokset menisivät päin honkia vaikka kuinka yrität ja kaikki edellytykset hyvälle liitokselle on olemassa.

Muutaman kerran kun kokeilet ja pääset kärryille tinan, juottimesi, ynnä muun käyttäytymisestä, hommat alkavat pikkuhiljaa sujumaan paremmin ja paremmin.
Tästä päästäänkin hienolla aasinsillalla viimeiseen aiheeseen...

 

Mielentila

Hosumalla et saa aikaan muuta kuin huonoja liitoksia ja pahan mielen, sekä bonuksena ehkä jopa palovammoja tai tulipalon!

Juottamisessa oleellista on se, että keskityt siihen mitä teet, ja teet sen rauhallisesti.

Myös oppimisessa oleellista on se, että keskityt siihen mitä teet ja teet sen rauhallisesti. Nopeus tulee siinä vaiheessa, kun homma alkaa olemaan hanskassa.

Pistä siis protolevy (protoboard) ja jotain halpoja komponentteja (esim. vastuksia) tilaukseen ja eikun harjoittelemaan!

Teknisiä neuvoja
Rami NurmiRami Nurmi

Tuotepäällikkö

+358403412327 040 3412 327

Sähköposti Sähköposti

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme vastaa kysymyksiin ja etsii ratkaisut ongelmiin. Heille voit jättää myös tilauksesi.

phone 0207 499 499

Sähköposti Sähköposti

comments Chatti