Juotoskärjen ylläpito
Julkaistu: 2022-11-21

Juotoskärjen ylläpito

Tässä tekstissä käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat juotoskärjen elinkaareen sekä toimenpiteitä, joilla voit maksimoida sen.

Tuki

Juotoskärki on lähestulkoon tärkein osa koko juotosliitoksen tekemisessä, ja se on myös suurin tekijä joka vaikuttaa laitteen käyttökustannuksiin itse laitteen hankinnan jälkeen. Juotoskärjistä kannattaa pitää hyvää huolta, jotta juottaminen onnistuu helposti, ja laitteen käyttökustannukset pysyvät inhimillisinä.


Sisältö

  • Juotoslämpötila
  • Laitteen sammutus
  • Tinan lisääminen kärkeen
  • Juotoskärjen puhdistus
  • Juotoskärjen uudelleentinaaminen
  • Juotoskärkien vaihto
  • Säilytys
  • Käytettävä tina

Juotoslämpötila

Juotoskärjen käyttölämpötila on merkittävin tekijä joka vaikuttaa kärjen käyttöikään. Käytä siis lämpötilaa joka on riittävä juotosliitosten tekemiseen, äläkä vain huvin vuoksi nosta sitä ylemmäs. Jos juotoskärkesi on likainen (johtaa huonommin lämpöä), älä korjaa tilannetta sillä, että nostat lämpötilan huomattavasti yli tarvittavan, vaan käytä mielummin hetki aikaa kärjen puhdistamiseen.

 

Laitteen sammutus

Jos pidät pidempää taukoa juottamisesta, muista sammuttaa laite. Aikaisempaan aiheeseen viitaten, kun kaikki turha lämmitysaika minimoidaan, maksimoidaan samalla juotoskärjen elinkaari.

Uudemmissa ammattikäyttöön tarkoitetuissa juotosasemissa laite menee itsestään lepotilaan heti kun laitteen käytöstä pidetään taukoa, ja ne myös voivat sammuttaa itsensä jos laitetta ei käytetä pidempään aikaan.

Sen lisäksi että tämä toimenpide pidentää kärkien käyttöikää, se myös edistää turvallisuutta. Juotoskärjen lämpötila on nimittäin riittävä sytyttämään tulipalon.

 

Tinan lisääminen kärkeen

Kun pidät edes pientä taukoa juottamisesta, lisää AINA kärjen juotospinnoille pieni määrä tinaa.

Pienikin tinamäärä estää kärkeä hapettumasta sillä välin kun se seisoo kuumana telineessään. Tinan hinnan huomioiden tämä on erittäin kustannustehokas tapa suojata kärkeä, ja pidentää sen käyttöikää.

Kun taas jatkat juottamista, pyyhkäise nämä suojaksi laitetut tinat kostutettuun sieneen, niin sinulla on välittömästi täysin puhdas juotoskärki valmiina hommiin.

 

Juotoskärjen puhdistus

Tämä liittyy myös tavallaan edellisiin aiheisiin, sillä puhtaalla juotoskärjellä lämpötilaa voidaan pitää alhaisempana kuin likaisella. Kaikki kärjessä oleva lika heikentää lämmön johtumista, eli likaisella / hapettuneella kärjellä joudut käyttämään suurempia juotoslämpötiloja.

Juotoskärjen puhdistamiseen on useita erilaisia tapoja, mutta oikein käytettynä kostutettu sieni on kaikkein hellin juotoskärjelle.

Voit lukea juotoskärkien puhdistamisesta lisää täältä!

 

Juotoskärjen uudelleentinaaminen

Jos juotoskärkesi on palanut / hapettunut pahasti etkä saa siihen kirkasta metallipintaa näkyviin sienellä tai messinkivillalla, on aika kaivaa esiin kärjen tinaaja (Tip Tinner, Tip Cleaner)! Pyyhi juotoskärjellä purkissa olevan massan pintaa, niin sinulla pitäisi olla kiiltävä pinta juotoskärjessäsi alta aikayksikön.

 

Juotoskärkien vaihto

Juotoskärkien vaihto tulee suorittaa aina niin, että kärkiä ei vahingoiteta. Älä siis käytä esimerkiksi pihtejä sen takia että kärki on kuuma, äläkä missään nimessä työnnä juotoskärkeä vesilasiin jäähdyttääksesi sitä. Tällainen lämpöshokki voi rikkoa kärjen lopullisesti.

Helppokäyttöisissä laitteissa kärjet on mahdollista vaihtaa koskematta niihin, mutta jos sinun laitteessasi tällainen ei ole mahdollista, anna kärjen ensin jäähtyä rauhassa ennen kuin alat vaihtamaan sitä.

 

Juotoskärjen säilytys

Jos juotoskärki on pidemmän aikaa käyttämättä, kannattaa se säilyttää esimerkiksi minigrip pussissa tai vastaavassa, jossa se on jossain määrin suojassa kosteudelta ja hapettumiselta.

 

Käytettävä tina

Jos käyttämäsi tina sisältää suuria määriä epäpuhtauksia, voi sillä olla hyvin suurikin negatiivinen vaikutus juotoskärkien käyttöikään.

Tämä ongelma voidaan minimoida käyttämällä tunnettujen valmistajien laadukkaita juotostinoja.

Myös tinan sisältämän juoksutteen tyypillä voi olla vaikutusta kärjen kestoon. On esitetty että halidivapaat juoksutteet vaikuttavat negatiivisesti kärkien kestoon, eli tämän perusteella voitaisi päätellä että kannattaa käyttää halidipitoista juoksutetta sisältävää juotostinaa, jos tavoitteena on maksimoida kärkien käyttöikä.

Tämä on kuitenkin hieman kyseenalainen lähestymistapa, sillä käytettävä juoksute pitäisi valita aina käyttökohteen mukaan, jotta saadaan paras mahdollinen tulos juotosliitoksien näkökulmasta.


Teknisiä neuvoja
Rami NurmiRami Nurmi

Tuotepäällikkö

+358403412327 040 3412 327

Sähköposti Sähköposti

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme vastaa kysymyksiin ja etsii ratkaisut ongelmiin. Heille voit jättää myös tilauksesi.

phone 0207 499 499

Sähköposti Sähköposti

comments Chatti