Opas juottamiseen
Julkaistu: 2022-11-15

Opas juottamiseen

Miten tehdään kestävä ja laadukas juotosliitos? Tässä tekstissä käydään läpi juotosprosessi sekä siihen liittyvät oleelliset asiat.

Tuki

Juotoskärjet

Juotoskärkiä on saatavilla valmistajasta riippuen todella paljon eri kokoisia ja muotoisia, ja erilaisilla ominaisuuksilla. Juotoskärki tulee valita aina kohteeseen soveltuvaksi, ja nyrkkisääntönä on hyvä pitää mielessä, että käytetään kärkeä, jolla saadaan suurin mahdollinen kontaktipinta-ala juotettavaan alueeseen.

Juotoskärjen lämpötila lyijyttömillä juotostinoilla on suositeltavaa pitää 350-370°C:ssa, mutta myös hieman alhaisemmat lämpötilat ovat mahdollisia, jos juotosasema reagoi kuormaan nopeasti ja pystyy ylläpitämään asetetun lämpötilan stabiilina.

Juotostinan valinta

Juotostinan valinnassa tulee ottaa huomioon sen sisältämän juoksutteen tyyppi, ja tietysti myöskin metalliseos sekä paksuus. Jos piirikorttia ei ole tarkoitus pestä juotostyön jälkeen, tulee käyttää tinalankaa, jonka sisältämä juoksute on No-Clean tyyppistä. Seoksen suhteen tulee ottaa huomioon mahdollinen lyijypitoisuus, sillä lyijyn käyttö on tänä päivänä sallittua vain muutamissa erityiskohteissa. Myös hopeapitoisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Juotostinan sisältämä hopea laskee juotteen sulamislämpöä, sekä juotettaessa komponentteja, joissa liitoskohdat on hopeoitu, se estää hopeapinnoitteen irtoamisen ja sekoittumisen juotteeseen. Hopeapitoisuus nostaa tinalangan hintaa huomattavasti, mutta vastapainona se maksimoi juotosliitosten luotettavuuden. Lue lisää tinalankojen ominaisuuksista tinalankaoppaastamme.

Tutustu tinalankavalikoimaamme.

Juotoslämpötila

Juotoslämpötila on yleisesti ottaen hyvä pitää n. 350°C tienoilla lyijyttömien juotostinojen kanssa. Eri sovelluksissa lämpötilaa voi kuitenkin olla tarvetta muuttaa pienemmäksi tai suuremmaksi. Huomionarvoista on kuitenkin se, että huomattavasti korkeammat juotoslämpötilat voivat lyhentää juotoskärjen käyttöikää huomattavasti, ja myöskin riski komponenttien rikkoontumiselle kasvaa.

Ammattimaisessa toiminnassa juotoskärjen lämpötilaa on kannattavaa mittailla tasaisin väliajoin esimerkiksi lämpömittarilla, jossa on korkeita lämpötiloja kestävä lämpöparianturi, sillä kärjen lämpötila ei aina välttämättä vastaa laitteelle syötettyä lämpötilaa. Näin pystytään varmistamaan juotosliitosten tasalaatuisuus. Edistyksellisissä juotoslaitteissa tämä lämpötilaero pystytään kalibroimaan laitteen asetuksissa.

 

Juotosliitoksen tekeminen

  • Tuo tinalanka ja juotoskärki tehtävän juotosliitoksen läheisyyteen.

  • Aseta juotoskärki kontaktiin juotosalueen kanssa, mutta älä käytä voimaa.
    Juotoskärki sekä juotettava alue ovat suhteellisen joustamattomia, eli huomattavan voiman lisääminen ei lisää kontaktipinta-alaa/paranna lämmön johtavuutta, vaan sillä pystyy ainoastaan rikkomaan komponentteja ja juotosvälineitä.

  • Odota, että juotettavat pinnat saavuttavat juotoslämpötilan.

  • Syötä juotetta liitosalueille (älä ikinä suoraan jotoskärkeen!).
    Näin varmistetaan että juotosalue on saavuttanut tarvittavan lämpötilan. Myös tinalangan sisällä oleva juoksute aktivoituu heti lämmetessään, niin on toivottavaa että se tekee taikansa juotospinnoilla, eikä juotoskärjessä. Jos juotosliitoksessa on suurta lämpökuormaa vaativia pädejä tai komponentteja, on hyvä aloittaa juotteen lisääminen kyseisestä osiosta. Näin varmistetaan, että kriittisin osa on oikeassa lämpötilassa laadukkaan juotosliitoksen aikaansaamiseksi.

  • Lopeta juotostinan lisääminen, kun sitä on riittävästi.

  • Pidä juotoskärkeä pieni hetki juotosliitoksessa sen jälkeen kun juotostinan syöttäminen on lopetettu, jotta koko juotosliitoksen lämpötila kerkeää tasaantua.

  • Nosta juotoskärki pois liitoksesta melko nopealla liikkeellä.

  • Älä liikuta, äläkä missään nimessä puhalla juotosliitosta, vaan anna sen jäähtyä rauhassa!
    Jos juotat esimerkiksi liittimiä johtimiin tai johtimia toisiinsa, kannattaa ottaa avuksi kolmas käsi.

 

Huomioitavat asiat

  • Käytä suojakäsineitä aina kun käsittelet tinalankoja.
    Sormista irtoava rasva ja lika voivat vaikuttaa negatiivisesti juotosliitoksen laatuun, ja lyijyllisten tinojen kanssa saatat aiheuttaa terveydellesi vaaraa.

  • Valitse juotoskärki kohteeseen soveltuvaksi.
    Soveltuvin juotoskärki on sellainen jolla saadaan maksimaalinen kontaktipinta juotettavaan alueeseen. Jos esimerkiksi juotat pyöreää holkkia, älä käytä tasapintaista juotoskärkeä, vaan valitse kaarevapintainen kärki.

  • Pidä juotoskärki aina puhtaana.
    Huom! Kun käytät puhdistussientä kärjen puhdistamiseen, sieni ei saa missään nimessä olla läpimärkä. Liiallinen kosteus voi hajottaa juotoskärjen. Kastele sieni ensin veden alla, ja purista sen jälkeen kaikki ylimääräinen vesi pois. Veden tarkoitus on vain pehmentää sientä ja estää sen palaminen. Messinki- tai teräsvillaakin voi käyttää puhdistamiseen, mutta kostea sieni on oikein käytettynä huomattavasti hellempi juotoskärjelle. Sienen kanssa on suositeltavaa käyttää vain ja ainoastaan tislattua vettä!

  • Kun lopetat juottamisen, lisää juotoskärkeen hieman tinaa juotospinnoille.
    Tämä ehkäisee kärjen hapettumista ja palamista silloin kun se ei ole käytössä, ja pidentää näin ollen juotoskärjen käyttöikää.

  • Käytä juotettaessa aina soveltuvaa kohdepoistolaitteistoa.
    Juotoskäryt sisältävät lukemattomia erilaisia haitallisia aineita, jotka voivat aiheuttaa mm. hengitysteiden ja silmien ärsyyntymistä sekä astmaa.

  • Suojalasien käyttö on suositeltavaa juoksuteroiskeiden varalta.

LIITOKSEN VISUAALINEN TARKASTUS

Juotosliitoksen tarkastus

Visuaalisella tarkastuksella pystytään melko hyvällä varmuudella sanoa, onko juotosliitos onnistunut. Juotteen tulee olla vettynyt sulavasti ja tasaisesti juotettaville pinnoille.

Jos juotteessa on havaittavissa paakkuja, tai vettymisessä yli 90-asteen kulmia, kielii se siitä, että juotettavien pintojen lämpötila on ollut vajavainen, tai esimerkiksi siitä, että juotettavat pinnat on olleet niin likaisia, että käytettävä juoksute ei ole pystynyt hoitamaan tehtäväänsä.

Juotosliitosten laatuvaatimuksiin voit tutustua tarkemmin IPC:n IPC-A-610 standardista.


Katso tuotteet

Teknisiä neuvoja
Rami NurmiRami Nurmi

Tuotepäällikkö

+358403412327 040 3412 327

Sähköposti Sähköposti

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme vastaa kysymyksiin ja etsii ratkaisut ongelmiin. Heille voit jättää myös tilauksesi.

phone 0207 499 499

Sähköposti Sähköposti

comments Chatti