Näin voidaan todeta, että uuden muovisen energiasiirtoketjujärjestelmän edut olivat ilmeisiä vanhoihin ratkaisuihin verrattuna:
Mutta tämä ei tietenkään ollut niin yksinkertaista. Kun kaapelit olivat jonkin aikaa olleet toiminnassa energiansiirtoketjuissa, ilmeni uusi ongelma. Vaikka energiansiirtoketjut eivät pettäneet – igus oli luvannut, että ne toimivat – markkinoilla tuolloin saatavilla olevat taipuisat kaapelit eivät kestäneet. Niihin syntyi vaurioita, kuten korkkiruuviefekti, rikkoutuneet ulkovaipat tai johdineristeet. Kaapelit eivät yksinkertaisesti pystyneet käsittelemään energiansiirtoketjun mahdollistamia liikkeitä tarpeeksi kauan.
Kaapelin rikkoutumiset aiheuttivat usein koneiden tai järjestelmien seisokkeja. Tämä sai asiakkaat vierastamaan muovista energiansiirtoketjua, joka oli tuolloin vielä uusi tulokas markkinoilla. Niinpä iguksen tuotekehitys kohtasi uuden haasteen: kestävien kaapeleiden valmistaminen energiansiirtoketjuihin.
Tämä vaati paljon kehitystä, kokeilua ja testausta. Tuotekehityksessä arvioitiin yksityiskohtaisesti, mikä näissä kaapeleissa on tärkeää ja mitä ominaisuuksia niillä on oltava pitkän käyttöiän varmistamiseksi. Ensimmäisen chainflex-kaapelin, CF1:n, esittelyn jälkeen vuonna 1988 iguksen kaapelituotevalikoima kasvoi joka vuosi. Intensiiviset testit ja tiivis yhteistyö asiakkaiden kanssa mahdollistavat erilaisten kaapelisarjojen jatkuvan laajentamisen. Nykyään igus tarjoaa suurimman valikoiman kaapeleita erityisesti energiansiirtoketjusovelluksiin yli 1 354 eri kaapelityypillä. Igus tarjoaa jopa seitsemän mekaanisesti erilaista kaapelityyppiä, pystyäkseen tarjoamaan optimaalisen kaapelin lähes kaikkiin liikkuviin energiansiirtoketjusovelluksiin.
CF1, ensimmäinen chainflex-kaapeli
Ratkaisiko tämä kaikki ongelmat? Tuolloin se ratkaisi, mutta energiansiirtoketjut ja asiakkaat kehittyivät edelleen. Niinpä igus jatkaa kehitystä ja sopeutumista uusiin, haastaviin vaatimuksiin (kuten cleanroom-ratkaisut tai erittäin pienet taivutussäteet).
Janne Hyvönen