Sandvik yhteistyö
Julkaistu: 2021-09-13

33 vuotta kaivoksia ja kaapeleita

OEM:llä on useita pitkäaikaisia kumppaneita ja yksi tärkeimmistä on monille tuttu Sandvik-konserni. OEM ja Sandvik ovat jo yli 33 vuoden ajan tehneet yhteistyötä ja tätä työtä on nyt loistava hetki juhlistaa OEM:n 40. juhlavuoden aikana.

Asiakascase

Kaivostekniikan ammattilainen

Sandvik on vuonna 1862 perustettu ruotsalainen kaivos- ja kivenlouhinnan, metallinleikkauksen ja materiaaliteknologian teollisuuskonserni. Haastattelimme Jukka Osaraa (kuvassa), joka vuonna 1988 aloitti suoraan koulunpenkiltä sähkösuunnitteluinsinöörinä ja toimii nyt Sandvik Mining and Constructions -liiketoiminta-alueen kaivos- ja porauslaitteiden sähköjärjestelmien pääsuunnittelijana. Mukana haastattelussa oli myös OEM:n Liitäntätekniikka-tuotealueen tuotepäällikkö Petteri Tarvola (kuvassa jutun lopussa), joka on toiminut yhtenä Sandvikin yhteyshenkilönä usean vuoden ajan.

Osaran erikoisalaa ovat kaivosten poralaitteiden sähkö- ja ohjausjärjestelmät. Sandvikin kaivoslaitteiden käyttökohteisiin kuuluvat esimerkiksi kallioporaus-, jyrsintä-, lastaus ja kuljetus, tunnelinteko- ja louhintalaitteet sekä varaosat. Kaivoskoneet voivat näyttää päällisin puolin isoilta ja yksinkertaisilta laitteilta alaan perehtymättömälle, mutta pellin alla olevan teknologian määrä voi yllättää, tunnustaa Petteri Tarvola. Hänellä on kokemusta teollisuusliittimien tuotepäällikkönä noin 25 vuoden ajalta. ”Kun nuorena tuotepäällikkönä aloitin työskentelyn Sandvikin kanssa, hämmästyin kuinka paljon sähköteknologiaa kaivoslaitteissa ja porissa on. Määrä on tuosta vain kasvanut ja teknologia kehittynyt sellaisiin suuntiin, joista ei meillä OEM:llä ollut aavistustakaan,” Tarvola kertoo. Osara on samoilla linjoilla ja kertoo, kuinka alkuvuosina laitteiden sähködokumentaatioon riitti 15 sivua, kun nyt niitä voi olla jopa 300.

Jukka Osara

Haastavat olosuhteet vaativat laadukkaat komponentit

Kehityksen kulku 33 vuodessa on heittänyt haasteen myös OEM:lle Sandvikin tarpeiden monipuolistuessa. Haasteeseen on onnistuttu vastaamaan, ja OEM:n tuotelaajuus sekä tuotteiden laadukkuus on yksi syy, miksi yhteistyö Sandvikin ja OEM:n välillä on jatkunut näin pitkään. Porauslaitteiden käyttökohteiden vuoksi kaikkien osien tulee olla huippulaatua. ”Meidän tulee kiinnittää suurta huomiota osien laadukkuuteen ja testaukseen. Jokaisen yksittäisen liittimen toimivuus on ensiarvoisen tärkeää, sillä jokainen liitos on aina riski, kun toimitaan niinkin haastavissa olosuhteissa kuin kaivoksissa,” Osara sanoo.

Sandvikilla on ollut käytössä aikoinaan motto 15/24/15, joka tarkoittaa sitä, että jokainen sähkövika pystytään tunnistamaan 15 minuutissa, varaosa voidaan toimittaa 24 tunnissa ja vaihtamaan rikkoutuneen osan paikalle 15 minuutissa. ”Tämä yli 20 vuotta vanha motto kuvaa edelleen meidän suunnittelutyömme luonnetta, jossa korostuu tuotteen korkea laatu ja jälkimarkkinoiden tärkeys,” Osara sanoo.

20 vuodessa on myös OEM:n merkitys muuttunut Sandvikilla. ”OEM:n rooli on siinä mielessä muuttunut, että aikaisemmin OEM toimi lähinnä komponenttien toimittajana.  Nykyään tulemme hakemaan OEM:ltä ratkaisuja erilaisiin ongelmiin ja kehittämään näihin yhdessä kokonaan uusia ratkaisuja. Tällä hetkelläkin meillä on testikäytössä OEM:n Turva-osaston kanssa kehitelty ratkaisu turvasignaalien langattomaan tiedonsiirtoon,” Osara kertoo. 

Sandvik pora
Suurin osa Sandvikille toimitetuista tuotteista onkin jatkojalostettu heidän toiveidensa mukaisesti. ”Teemme Sandvikin kaapeleihin teknisellä osastollamme paljonkin muutoksia, voisi sanoa, että noin 90 prosenttia kaapeleista jatkojalostetaan jollain tavalla. Ei taida olla yhtään tuotetta, jonka voisi ottaa suoraan hyllystä,” Tarvola sanoo. Monessa tapauksessa on täytynyt lähteä valmistajan pakeille, jotta sopivaa komponenttia on saatu toimitettua riittävästi Sandvikin tarpeisiin. Yksi tällainen tilanne oli, kun M12-liittimelle etsittiin vaihtoehtoisia ratkaisuja. ”Aikamoisen mankelin läpi olemme välillä menneet. Olemme tehneet valmistajien kanssa tiivistä yhteistyötä, jotta pystymme tarjoamaan Sandvikin toivomia tuotteita. Siinä on vierailtu vuoroin Tampereella Sandvikilla ja vuoroin valmistajien tehtailla,” Tarvola muistelee. ”Mutta sehän onkin tämän homman suola, että pääsemme vaikuttaman asiakkaan eduksi.”

 

Yhteistyö jatkuu

”Tulevaisuudessa kaivoslaitteiden ja porien teknologian määrä tulee kasvamaan entisestään. Sen myötä erilaisten liittimien ja kaapeleiden tarpeet muuttuvat, ja tässä asiassa toivomme OEM:n vastaavan näihin tarpeisiin ja ehdottavan meille uusia ratkaisuja, kuten tähänkin saakka on tehty,” Osara avaa tulevaisuuden näkymiä. OEM:n tuotepäälliköt ovatkin varmasti tuttuja näkyjä Sandvikilla myös tulevaisuudessa. 33 vuotta sitten luotiin pohja yhteistyölle yhteisillä kalaretkillä ja tästä halutaan edelleen pitää kiinni. 

Petteri Tarvola
Tutustu Sandvikin toimintaan heidän verkkosivuillaan!

Seuraa juhlavuotta somessa tunnisteella #OEM40

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme vastaa kysymyksiin ja etsii ratkaisut ongelmiin. Heille voit jättää myös tilauksesi.

phone 0207 499 499

Sähköposti Sähköposti

comments Chatti